Cavtat nyaralás, utazás és látnivalók

Horvátország


Cavtat

16 °C

További Cavtat időjárás
adatok, előrejelzés »

Tudta-e,

hogy Lipik vidékén helyi jellegű lószalámit készítenek, száz éves recept alapján?

Cavtat a legnagyobb és az egyetlen városi központja Konavle-nak. Cavtat városát szándékosan építették. Rat félszigeten helyezkedik el, ami a Sustjepan félszigettel együtt körülveszi a jól védett és megközelíthető öbölt. Harmonikus építészet és évszázados természeti, szellemi és anyagi kötődés jellemzi a Dubrovniki Köztársaság felé.

Cavtat, az antik Epidaurus, egy fontos római gyarmat volt ebben a régióban. A nyugat-római birodalom hanyatlása után amikor a szlávok és az avarok betörtek a területre, a lakóik elmenekültek a szomszédos területekre, többek közt oda, ahol később Dubrovnik létesült.

A Dubrovnik Köztársaságban Cavtat volt a második legfontosabb tengeri kikötő, a kereskedelem és közigazgatás helye Dubrovnik után.

Olyan hely, amit Cavtat kínál a látogatóknak, nagyon ritka. A táj, a gazdag kulturális és történelmi örökség mellett a túristák számára kínált szolgáltatások miatt ez az egyik legvonzóbb célpont az Adria partján. Cavtat mellett egyik oldalán található a varázslatos Dubrovnik, másik oldalán pedig a gyönyörű Konavle.

Itt még mindig érezhető a régmúlt idők szelleme és megtapasztalható az ősök évszázados hagyománya. Ez egy eszményi üdülőhely. Minden látogató felfedezheti a saját igényeit, kívánságait, nyugodtan élvezheti a rejtett öblöket, hosszasan sétálhat a tengerparton vagy aktív kikapcsolódásként kipróbálhatja a szórakoztató sportokat vagy kulturális programokat.

A Cavtat névhez több legenda is kapcsolódik.
Epidauroszi uralkodó lányának a gyönyörű Cavtislavának két udvarló is meg akarta kérni a kezét, ezért az apa úgy döntött, hogy annak az udvarlónak adja, aki végrehajtja a nehezebb feladatot.
Az udvarlók közül az egyiknek, Stjepan parancsnoknak, a Konavle-ben található Vodovada forrástól kell vízvezetéket építenie, a másiknak, egy bátor tengerjáró lovagnak egy selyemmel teli hajóval kell vissztérnie a világból.

Az Epidauroszi viadukt megnyitó ünnepségén a szép Cavtislavának vízzel kellene kielégítenie a szomját egy aranykorsóból, de mielőtt ezt megtehette volna a korsó vízből egy nagy gyík közvetlenül a lány ölébe ugrott. Cavtislava szíve a félelemtől meghasadt és ő azonnal holtan esett össze.

A monda szerint, a szerencsétlen tengerész, akinek a hajója közvetlenül Epidaurosz előtt süllyedt el egy hatalmas viharban és így nem tudta teljesíteni feladatát, tette a gyíkot a viaduk vizébe, mivel nem tudta elviselni a lány elvesztését. A gyönyörű Cavtislava emlékére, ezen a helyen létesűlt Cavtat, miután egy földrengés elpusztította a várost.

Egy másik legenda szerint Cavtat neve az ó-horvát captiti - virág igéből származik, utalva a sárga borókára, ami egy nagyon elterjedt szikrázó növény, napos aurával. A legenda kapcsolódik a végzetes katasztrófához, mely után az elpusztíthatatlan Cavtat épülne fel, újra és újra.

Cavtat képek
További Cavtat képek »

Cavtat időjárása a következő 48 órában

Cavtat időjárása a következő 48 órában

Cavtat videókCavtat vélemények - Tetszik Önnek? Mikor volt ott? Mondja el véleményét!