Korcula látnivalók


Korcula látnivalói

Szt. Márk székesegyház

Tornyának alsó része román, felső része és kupolája pedig reneszánsz jegyeket mutató késő gótikus.

Főkupoláján tengerészcsomós kőoszlopokon kőoroszlánok, párkányzata elefántos, torz emberalakos motívumokkal díszes kőfaragvány. A templom belseje háromhajós, gótikus stílusú, gazdag kiképzésű oszlopfőkkel, ívekkel. Jellegzetes helyi megoldás a lapos mennyezet. A székesegyház melletti reneszánsz püspöki palotából múzeum lett.Egyházi Múzeum

A bejárati térben barokk és reneszánsz kori metszeteket, püspöki pecséteket, régi pénzeket, néhány 15-16 századi velencei és dalmát ikont, 15-18. századi kelyheket látunk. Érdekes a korculai püspökök 18. századi kápolnája, oltárán ereklyékkel.

Az olasz reneszánsz festők termének elnevezett következő helyiségben figyelemre méltó művek: Garpaccio szép férfiképmása és Gentile Bellini 1500-ban festett megragadó Madonnája.

A székesegyházzal szemben, a Gabrielis-palotában van a városi múzeum. Helytörténeti emlékekkel és dokumentumokkal. Ugyancsak a székesegyházzal szembeni mellékutcákban találjuk a patríciuscsaládok palotáit, közvetlenül a zászlóoszlop mögött. A katedrálishoz csatlakozó téren áll a város 11. századi, legöregebb temploma, a Szt. Péter-templom. Görögös egyszerűség jellemzi. Innen már látható egy toronyszerű épület.A Marco Polo-ház

Míg eljutunk az épületig, elhaladunk a Szt. Rókus konfraternitás védőszentjét ábrázoló szép korabeli dombormű mellett. Buja lombozatú kertből nyíilik a feljáró a toronyépületbe, amelyben a korculai születésű nagy világjáróra emlékeztető dokumentumanyagot láthatunk.

Két város: Velence és Korcula vallja fiának a Kánok országában elsőként járt utast, akit Korculában ma is élő Polo család és a szigeten tovább élő legendáka magukénak tisztelnek. A házból kijőve, pár lépés után a Tiepolo-bástya helyéről indulva félkörben megkerülhetjük a várost. A falakról csodálatos a kilátás a Peljesacra, Orebicre.
A sétány vége előtt, a Filozófusok utcája végén álló Svih Sveti (Mindenszentek)-Kápolna és a bratovstina gyűlésterme érdemel figyelmet.Svih Sveti (Mindenszentek)-Kápolna

A gyűlésterem utcai bejáratát szép dombormű díszíti, amelyen kámzsás-csuhás bratovstinatagok bújnak össze naív bájjal a kereszt lábánál.

A 13. században épült templomban sok érdekes festményt látunk. A bratovstina gazdag ikongyűjteményét az utca túloldali házának gyűléstermében találjuk meg. A közösség szabályzata, fehér csuhái, 80 kg-os körmeneti viaszgyertyái és az egyéb emléktárgyak szinte megelevenítik Korcula egykori életét. Ez a bratovstina a legrégibb, 1301 óta áll fenn.A ciprussor

A csaknem háromszáz éves ciprusallét a Raguzát romba döntő 1667. évi földrengés után Spanic korculai püspök telepítette az általa építtetett lépcsősor két oldalára.

A dombon a püspök végakaratából egy Remete Szt. Antalnak ajánlott templomot emeltek. A templom melletti kis házikóban sokáig egy-egy remete élt, ügyelt a templomra, napjainkban magára hagyatva áll. Az elárvult dombot ma a szép naplementéért keresik fel a sétálók.

Érdemes még elkalandozni a rendezett kisebb utcákon is vagy részt venni egy csendes poharazgatáson a narancsfás Lumbarda egy vendégszerető házában. Mindez élményt nyújt, amely visszavonz erre a virágos, napsugaras márványszigetre.Korcula szállás

Booking.com

Korcula apartmanok

Apartments & Room Nina Korčula
A Korcula középkori óvárosának kellős közepén található Apartments & Room Nina ingyenes Wi-Fi-vel és műholdas LCD TV-vel.
Vila Tea Korčula
A Vila Tea 20 perces sétára fekszik Korčula központjától, Medvinjak üdülőhelyen.

Apartments Grgic Korčula
Az Apartments Grgic komplexuma egy domboldalon, Zrnovska Banja településén kívül lelhető fel.
White House Apartments Korčula
A Korčula óvárosában, a székesegyház és Marco Polo szülőháza közelében épült White House Apartments légkondicionált szállást kínál ingyenes Wi-Fi-vel.

További Korcula apartmanok »

Korcula hotelek

Hotel Liburna Korčula
A szálloda Korčula óvárosától 10 perces sétára, az Adriai-tenger partján helyezkedik el.
Hotel Korsal Korčula
A Hotel Korsal szálloda gyalogos övezetben, közvetlenül a tengerparton fekszik, mindössze 5 perces sétára Korcula óvárosától.

Hotel Korcula Korčula
A festői helyen, Korčula településén fekvő Hotel Korcula a város legrégebbi szállodája, ami egyedülálló, tengerre néző kilátással várja a vendégeket a kikötővel szemben.
Hotel Marko Polo Korčula
A Korčula központjától csupán rövid sétára található Hotel Marko Polo légkondicionált, a la carte éttermet, kávézót és helyszíni ajándékboltot kínál.

További Korcula hotelek »
Vélemények