Nemzeti Parkok Horvátországban


Nemzeti Parkok Horvátországban

Brijuni Nemzeti Park

Isztriai nyugati tengerpartja mentén számos sziget csoport található, amelyből 14-sziget alkotta Brijuni szigetcsoport a legérdekesebb és a legnagyobb, területe 7,4 km2. A nemzeti park jelenlegi határai 1999-ben állították fel, mely magában foglalja a földterületet, a szomszédos tengeri területet és víz alatti világot, ami összesen mintegy 33,9 km2. Az összes sziget partvonalának a hossza 46.8 km. Veliki Brijuni a leghosszabb tengerpart (25,9 km), majd Mali Brioni (8,3 km).

Brijuni Nemzeti Park bemutatása

Kornati Nemzeti Park

A Kornati - szigetvilág a zadari, biogradi és Sibeniki szigetcsoport között terül el. A Dugi otok, Lavdara, Pasman, Vrgada, Murter és Zirje közötti területet foglalja el. A szigetcsoport a Dinara hegység vonulatát követi a Dugi otok - tól a Kurba Vele sziget végéig húzódik. 148 sziget, apróbb sziget, zátony, sziklafal alkotja. Hossza 35 kilométer és szélessége kb. 13 km. Nevüket a legnagyobb szigetről a Kornatról kapták.

Kornati nemzeti park bemutatása

Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park 17 km-re található Sibeniktől. A Nemzeti Park vízen, kocsiúton járművel és gyalog is körüljárható. A Krka Nemzeti Park szervezésében vízi úton megtekinthető a Skradinski buk Skradinból, míg a Visovac sziget és a Roski slap a Skradinski buk fölötti kikötőből indulva tekinthető meg.

Krka Nemzeti Park bemutatása

Vélemények