Krka nemzeti park


Krka Nemzeti Park

Krka Nemzeti Park A Krka Nemzeti Park 17 km-re található Sibeniktől. A Nemzeti Park vízen, kocsiúton járművel és gyalog is körüljárható. A Krka Nemzeti Park szervezésében vízi úton megtekinthető a Skradinski buk Skradinból, míg a Visovac sziget és a Roski slap a Skradinski buk fölötti kikötőből indulva tekinthető meg. A látogatók kérésére a Cikola folyó torkolatához panorámakirándulást szerveznek. A Nemzeti Park a térképeken megjelölt közutakon gépjárművel körüljárható, kivétel a Skradinski buk szakaszán a gyalogosoknak fenntartott sétaút, valamint a Visovac sziget és a "Krka" kolostor területe, ahova kizárólag csak a Krka Nemzeti Park szervez hajóval vagy busszal látogatást.

A skradini zuhogó körbejárása. Élvezni fogja a vízesések útját kísérő hidacskákon át vezető sétát és a séta közben látható gazdag növény- és állatvilágot. A látogatók megtekinthetik a néprajzi gyűjteményt (malmok, mosókosár, tiloló, szövőszék), valamint emléktárgyakat is vásárolhatnak.

A szervezett csoportok a skradini zuhogótól indulnak hajóval. A 2 órás út az alábbiakat tartalmazza: hajóút a Krka folyón, a ferencrendi kolostor megtekintése, a templom és a múzeum (fél óra), valamint a sziget megtekintése.

Krka Nemzeti ParkA hajókirándulás időtartama 4 óra, ami az alábbiakat tartalmazza: Visovac megtekintése, tovább hajózás a Krka folyón a vízesésekig. A Roški vízesésnél a kirándulók gyönyörködhetnek a változatos növény- és állatvilágban, majd megtekinthetik a vízímalmokban kiállított gyűjteményt: malom, mosókosár, szövőszék. Emléktárgyakat is árulnak és bemutatóközpont is van. A hajó a skradini zuhogónál levő kikötőből indul.

Krka kolostor - a kirándulás 2 óra hosszat tart, a hajó a Roški vízeséstől indul. A kirándulók gyönyörködhetnek az érintetlen természetben, a folyómeder magas sziklafalaiban, a változatos növény- és állatvilágban. A kirándulás magában foglalja a kolostor, valamint a katakombák megtekintését is.

1985-ben kapta a Krka Nemzeti Park elnevezést, s ezzel Horvátország hetedik, legfiatalabb nemzeti parkja lett. A Sibeniki-knini Megye területén fekszik a Krka folyó mellett 109 km2 területen; Knintől 2 km-re lefelé Skradinig a Cikola folyó alsó szakaszáig. A Krka folyó Knin mellett a Dinaridák lábánál ered, s elárasztott torkolatával együtt 72 km hosszú. A folyó menti terület összesen 2.088 km2. A Skradini zúgó évi átlagos átáramlása 55 m3/mp, míg erősebb esőzéskor 350 m3/mp. Hét mésztufa-lépcsőjével, melynek szintkülönbsége 242 m; Bilusica buk (zúzgó) 22,4 m, Corica buk (zúgó) vagy Brljan (15,5 m), Manojlovački slapovi (vízesés) /több vízesés összesen 59,6 m magasak, legnagyobb lépcsője 32 m/ Rosnjak (8,4 m), Miljacka slap (vízesés) (23,8 m), Roski slap (vízesés) (25,5 m) és Skradinski buk (zúgó) (17 lépcső összesen 45,7 m) a Krka ritka, karsztos, természeti jelenség. A mésztufa, illetve a vízből kicsapódó mészkő által képződő padkák, lerakó-dások, szakállak, függönyök és egyéb geomorfológiai szem-pontból érdekes formáknak köszöhetően a Nemzeti Park ritka természeti jelenség, s ennek köszönhető a vidék hidrogeológiai képe is. A zuhogók biodinamikus képződ-mények, melyek az állandó lerakódás következtében még ma is növekvő és "élő" mészlerakódások.

Krka Nemzeti Park vízesésA Krka Nemzeti Park dél-európai (földközi–tengeri ésszubmediterrán)terület, amelynek - sajátos fekvése, valamint a változatos, mozaikus tagoltságú biotópoknak köszönhetően - különlegesen gazdag és változatos a növény- és állatvilága. A Krka Nemzeti Park területén 860 féle fő- és alfajhoz tartozó növényt határoztak meg, melyek között több az illír-adriai endémia. A meleg és száraz, valamint a nedves és árnyékos biotópok érintkezésénél található gazdag növényvilág tekintetében különlegesen érdekes a Roski slap (vízesés) a szűk folyómedrekre jellemző növényvilágával, valamint a mészkőbe zárt növényekben gazdag Skradinski buk (zubogó). A Krka folyóban található 18 halfajtából 10 endemikus, melynek köszönhetően a legmagasabb kategóriájú természeti kincsek közé tartozik. A nádassal benőtt tavi részek és a mocsaras rétek kétéltűekben és vízi madarakban gazdagok, míg a bozótosban és a köves részeken számtalan csúszómászó él. A nagyszámú (222) madárfaj és a madárközösségek struktúrája, valamint a madarak tavaszi és őszi költözésében elfoglalt fontos szerepe miatt a Krka vidéke ornitológiai szempontból Európa egyik legértékesebb területe. Az emlősök között a legértékesebbek a denevérek, 18 alfajuk található meg itt, melyeknek nagy része Európában veszélyeztetett vagy kihalás fenyegeti.

A Krka vidéke a szamtalan ősi településnyom mellett történelmi és kulturális műemlékekben is gazdag. A legrégibb nyomok, melyek arról tanúskodnak, hogy a Krka mellett emberek éltek; őskorból eredő leletek, neolit kori kőleletek, kőkés, valamint tűzhely és csontmarad-ványok. A Krka folyó jobb partján Skradin város (az egész város műemlék) és a Skradinski buk (zúgó) között a római kori Scadrone vízvezeték-maradványai találhatók. A Nemzeti Park területén több 14. századbeli horvát erődítmény romja is megtalálható: Trosenj-grad, Necven-grad, Bogocin-grad és Kljucica, mely utóbbi méreténél és állapotánál fogva Horvátországban az egyik legjelentősebb erődítmény. Az egyházi épületek között a Nemzeti Parkban a legértékesebb a Visovac szigetecskén található ferences rendi templom és kolostor valamint a művészi és kulturális kincsekben gazdag Krka (Szent Arkangyal) kolostor. A Roski slap (vízesés) és a Skradinski buk (zúgó) mellett az elmúlt idők falusi építészetének és gazdasági életének hagyatékai, a népi kifejezésmód és tevékenység szempontjából jelentős etnológiai-etnográfiai műemlékek, a kulturális-történelmi örökségként őrzött vízi- és zúzómalmok találhatók.

Krka Nemzeti Park képek


Jobbára eredeti, különleges és változatos természeti kincsekben gazdag terület, amely több, eredeti formájában megőrzött vagy kisebb mértékben megváltoztatott ökológiai rendszert foglal magában. Elsősorban tudományos, kulturális, nevelő-oktató és rekreációs rendeltetésű, míg szerepe az idegenfor-galomban kirándulásra és megtekintésére szorítkozik.

Krka Nemzeti Park virágA Krka Nemzeti Parkban a kijelölt helyeken kívül tilos fürödni, búvárkodni és víz alatt szigonypuskával halat fogni, engedély nélkül sporthorgászattal foglalkozni, vadászni, a vadakat és más állatokatösszefogdosni, kergetni, nyugtalanítani, őshonos növényeket szedni vagy károsítani, a mésztufa tördelése, megrongálása, kutyákat póráz nélkül vezetni, engedély nélkül üzleti célokra fényképezni, filmezni, forgalom elől elzárt vagy korlátozott utakon engedély nélkül motoros gépjárművel közlekedni, a kijelölt helyeken kívül táborozni, tüzet gyújtani, szemetelni, a forrásokat és a folyókat szennyezni, a kijelölt utakon kívül a mészgátakon járkálni.

Mindannyiuk érdekében tartsák be az előírt szabályokat és a hivatalos személyek figyelmeztetéseit.

Szállás a Krka Nemzeti Park közelében

Krka Nemzeti Park vélemények - Tetszik Önnek? Mikor volt ott? Mondja el véleményét!