Dubrovnik látnivalók: Óváros,Minceta-erőd,Bokar-erőd,Szent Balázs szobrok,Trsteno Arborétum


Dubrovnik látnivalói

Sponza palota

Dubrovnik meglátogatása közben nem hagyhatja ki a Sponza-palotát, amely a Stradun főutca végén bal oldalon, az egész város egyik legszebb helyén található.
Ezt a gótikus-reneszánsz palotát 1516 és 1522 között építette fel Paskoje Milicevic Mihov, szerencsére az idők folyamán megőrizte eredeti formáját.

Nevét latin szóból, "spongia"-ból, az esővíz összegyűjtésének helyéből származik. A palota több célt szolgált, mint például vámhivatal és vámszabad raktár, fegyvertár, kincstár, bank és iskola.

Atriumja kereskedelmi központként és üzleti találkozóhelyként is szolgált. A Sponza most már a város archívumának tárolója, a 12. századból származó iratokat őriz és Európa egyik leggazdagabb archívuma.Orlandó oszlop

Orlando a legjobb hely a városban, a fő téren a Sponza-palota és a Szent Blaise-templom között. A kőoszlopon egy középkori harcosot láthatunk, aki kardját és pajzsát tartja a karjában.

1418-ban Antun Dubrovcanin hazai mester és Bonino di Milano mester szobrászművész volt aki elkészítette, és ez a város szuverenitásának és szabadságának szimbóluma.

Az oszlop tetején van egy kis platform, amely alkalmas a nyilvános hirdetésekre. A 9. század legendája szerint Orlando 15 hónapos Saracen ostromból mentette meg Dubrovnikot, és az oszlopot Orlando tiszteletére állították a polgárok.
Ez azonban csak legenda, és az igazság az, hogy Orlando vagy Roland (Európa más részein) a magyar-horvát király védelme alatt álló város szimbóluma volt.Stradun

A Stradun a Dubrovnik szívéből egyenesen nyíló főutca, amely oly sokféleképpen összeköti a várost. A mészkő utca mintegy 300 méter hosszú, és a 13. században épült, miután egy csatorna elválasztott két földterületet.

A keleti-nyugati Stradun vagy a Placa ma a város fő találkozóhelye. Boltokkal, üzletekkel, kávézókkal és bárokkal és gyakran a város főbb eseményeinek helyszíne.

A Stradun mindkét végét szökőkutak, a Nagy és Kis Onofrio-kútok jelzik, és a város főútja mindig a figyelem középpontja. A mészkő utcát gyakran összekeverik a márvánnyal, de az anyaga mészkő, amelyet az évek során az utcán sétáló emberek csiszoltak ilyenre.Harangtorony

A Stradun végén található harangtorony az egész város egyik leginkább ikonikus tereptárgya. Egy lenyűgöző 31 méter magas torony emelkedik a Stradun fölé, és megkülönböztető harangjával jelzi az órát és a fél órát. Az 1444-ben épült harangtorony két nagyon jellegzetes figurát tartalmaz, a "Zöld férfiak", akik kalapáccsal ütik a harangot. Az eredeti figurák, amelyeket "Maro és Baro" néven ismertek, most egy múzeumban helyezkednek el, de fiatalabb testvéreik minden nap felelősséggel csengik a harangot.

A figurákat a Zöld Férfiaknak nevezik, mivel az évek során az Adriai-tenger tengeri sója zöld színűvé tette a bronzot. A harangtorony egy bronz gömböt is tartalmaz, amely a hold és az óra fázisát mutatja. Tény, hogy a harang még az eredeti harang 1506-ból, és egy híres kanonok készítője, Ivo Rabljanin tervezte.

Az 1667-es nagy földrengés során a harangtorony súlyosan megsérült, és az egyik oldalra dőlt. 1929-ben a harangtornyot az eredeti torony tervei alapján teljesen átépítették. Azonban a csengő, amely csaknem két tonna súlyú, még mindig az eredeti 1506-ból származik.Minčeta-erőd

A városfalat a 13. és a 17. század között építették, mely 1940 méter hosszú és 25 méter magas. Vastagsága 4–6 méter, a tengernél 3 m körüli. Több erődöt is építettek hozzá.

A Minčeta-erődöt 1319-ben fejezték be, majd 1464-ben kibővítették. A Bokar-erőd a városfal nyugati oldalán található, melyet csillagnak is hívnak, 1461 és 1463 között építették.

A Szt. Iván-erőd a város délkeleti felén található, a 16. században építették. Lovrijenac-erőd a nyugati fal külső felén található egy 36 méteres sziklán, a 14. században építették. Revelin-erőd a város keleti felén fekszik és 1462-ben építették.

A városba két kapun lehetett bejutni. A Pile kapu, vagyis a nyugati kapu és a Pločai kapu a város keleti végénél található, és a 15. században építették. A Pile kapu két részből áll: a belső gótikus, amely 1460-ban épült, és a külső reneszánsz kapu, amely 1537-ben. A középkorban itt volt a felvonóhíd.

A városfalon belüli részt, az óvárost az UNESCO 1979-ben a kulturális világörökség részévé nyilvánította.Szent Balázs szobrok

A város védőszentje Szent Balázs (Sveti Vlaho), szobrai a városban számtalan helyen megtalálhatók, valamint a város legnagyobb templomát is róla nevezték el.

Dubrovnik, óváros látképe a Srđ DombrólTrsteno Arborétum

A világ legrégebbi arborétuma, 1492 körli időkből származik. 20 km-re található keletre Dubrovnik-tól.

A helyi nemesi Gučetić/Gozzea család építette, aki arra kérte a hajók kapitányait, hogy hozzanak neki magvakat és növényeket amiket útközben találnak. Az arborétum öntözsére már a 15. században egy 15 m magas vízvezetéket építettek, mely még ma is működik. Az Arborétum egy nagyon különleges fejlődésen ment át: gótikus reneszánsz, reneszánsz barokk és romantikus formák is jelen vannak. 1962-ben az Trsteno Arborétum a védett természeti emlékek listájára került, mint egy emlékmű. A védett terület nagysága, mintegy 255.000 négyzetméter.

Az arborétum büszkesége a kert 2 darab platán fája, emiatt is lett nagyon híres amelyek egyedülállóak egész Európában. Több mint 500 évesek. Maga az arborétum azért alakulhatott ki Dalmácia ezen részén mert itt nagyon sok a talajvíz.

Trsteno Arborétum, Dubrovnik Trsteno Arborétum, Dubrovnik Trsteno Arborétum, Dubrovnik Trsteno Arborétum, Dubrovnik Trsteno Arborétum, Dubrovnik Trsteno Arborétum, Dubrovnik Trsteno Arborétum, DubrovnikA világ legrégebbi Apothékája

1317 előtt épült, ma is működik a Testvérkék templomában. Az épület előtt az 1527-es ragályra, annak 20 000 áldozatára figyelmeztet a tábla. A kolostorral egyidőben létesített patika belseje azonban nemcsak az évszázadokkal ezelőtti gyógyszertát hangulatát varázsolja elénk. A porcelán kedvelői számára külön műélvezetet nyújtanak a régi elő-ázsiai, olasz fajansz és holland kerámiaedények és gyógyszertartók. A múzeum páratlan ritkasága egy primitív desztillálóedény, a régi receptek és gyógyszerkönyvek vagy I. László karcsontját rejtő díszes, aranyozott ereklyetartó a belső terem bal oldalán lévő üvegszekrényben. Hitelességét az ereklyetartó latin nyelvű felirata bizonyítja (Manus Sti Ladislai Martiris regni ungarorum - Szt. László, a magyarok mártír királyának a keze).Dominikánus-kolostor és Múzeuma

A Szt. Miklós-templom melletti boltozatos átjáró Dubrovnik másik nagy kolostorához, a fehér barátok, a dominikánusok templomához és kolostorához vezet. A 14. század elején kezdték építeni, és a századok folyamán többször átalakították. A 17. századi földrengés is megrongálta, nem kevésbé a napóleoni megszállás évei, amikor a kolostort lóistállónak és raktárnak használták. A kapuval szembeni teremben volt a 16. században a festők konfraternitásának céhterme. Ehhez csatlakozik az utca felőli részen a barokk homlokzatú egykori Rozario-apácatemplom amelynek hajóját barokk-reneszánsz ívek osztják meg. A templom egykori szentélyrésze már a kiállítóteremhez tartozik, fent erkélyeket látunk, ahonnan az apácák a miséket hallgatták, a padozatot pedig sírköveik borítják.Felvonó a Srđ Dombra

Dubrovnik, óváros látképe a Srđ Dombról
2010. óta lehetőségünk van a Dubrovnik fölé magasodó domb teteje felvonóval is feljutni a 415 méteres tengerszint feletti magasságba. Csodálatos látványt nyújt a magaslati kilátás az óvárosra, pompás panorámás látképet tekinthet meg anélkül, hogy megizzadna az úton gyalogosan felfelé. Ha kedve támad és megéhezett a tetőn az étteremben finom ételek várják.

A csúcson a Brač-sziget híres kőjéből készült kereszt, melyet a Brač-Hvar érsekség adományozta a 90. háborúban elpusztított, ugyanolyan korábbi kereszt helyettesítésére.

Az 1969-ben létesített felvonót teljesen elpusztították a háborúban, 2010-ben teljesen felújították. Félóránként indul a bázisállomásától, néhány perc séta az Óvárostól - akár a Ploče-kapu vagy a Boąkovićeva utca lépcsőjének tetején lévő kis kapun keresztül. Nyári szezonban a dombtól az utolsó éjfélkor indul, más részein az évnek pedig valamivel korábban.Tengerészeti Múzeum

A Tengerészeti Múzeum egy különleges hely, amely a város tengeri hagyományait és történelmét mutatja be. Gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a tengeri kultúráról, a hajózás történetéről, hajómodellekről, navigációs eszközökről és mindenről ami a tengerhez köthető. Látható a régió hajózásának fejlődése, a hajók építésének mestersége, valamint a tengerészeti élet mindennapjai.

A múzeum látogatói részletes információkat kapnak Dubrovnik tengeri történelméről, hajózási hagyományairól és a város szerepéről is a tengeri kereskedelemben.Akvárium, Dubrovnik Biológiai IntézetPravoszláv-templom MúzeumaSzékesegyház kincstáraRégészeti MúzeumDubrovnik szállás

Nyaralás és szállás Dubrovnikban. Különféle magánszállások, apartman szállások és hotelek közül válogathat a szállást foglalni vágyó érdeklődő. A szállás adatlap oldalon a képek segítik a kiválasztást. Egy adott szállás esetén a több fotó jobban megmutatja a szállás valódi arcát, a szállás igényességét. A térképek is a döntést segítik. Látható a tengerparttól való távolság vagy éppen a városközpont közelsége/távolsága is döntő lehet. Dubrovnik szállás árak egy éjszakára vetítve tág skálán mozognak. Amennyiben megadja a kívánt érkezés és távozás időpontját egy adott szállás adatlapján, akkor pontos foglaltsági adatokat és szállás árakat kaphat a nyaralás időtartamára vonatkozólag.

Tekintse meg a Dubrovnik szállás kínálatot:

Booking.com

Dubrovnik apartmanok

Apartmanok KLAM 22715 Dubrovnik
Apartmanok apartmanházban, strandtól 1km-re
Apartman Marina I 6255 Dubrovnik
Apartman saját bejárattal apartmanházban, 700 méterre a strandtól (kavicsos strand).

Apartman Marina II 6253 Dubrovnik
Dubrovnik, apartman saját bejárattal családi házban 800m strandtól (homokos tengerpart, kavicsos tengerpart, kavicsos strand).
Apartman Libertas 22373 Dubrovnik
Apartman saját bejárattal különálló emeleten családi házban Dubrovnik városközpontban.

További Dubrovnik apartmanok »

Dubrovnik hotelek

Radisson Blu Resort & Spa, Dubrovnik Sun Gardens Dubrovnik
Radisson Blu Resort & Spa, Dubrovnik Sun Gardens csendes helyen fekszik, egy festői szépségű strandon.
Hotel Ivka Dubrovnik
A Hotel Ivka a buján zöldellő Lapad-félszigeten helyezkedik el, és a gyakran induló autóbuszjáratoknak (buszmegálló: 50 m) köszönhetően jól kapcsolódik Dubrovnik óvárosához.

Hotel Vis Dubrovnik
A hangulatos és kényelmes Hotel Vis in Dubrovnik ideális szállást nyújt azok számára, akik a tengerparti strandon szeretnének kikapcsolódni.
Hotel Lapad Dubrovnik
A Hotel Lapad szállása csendes helyen áll Dubrovnikban kilátással a Gruz-kikötőre.

További Dubrovnik hotelek »
Vélemények