Savudrija nyaralás, utazás és látnivalók

Horvátország


Savudrija

19 °C

Tudta-e,

hogy 1875. óta a “Lipiker thermalquelle” gyógyvizet a Monarchiában és Amerikában is palackozták és forgalmazták?

Ha a Szlovén Köztársaság felől érkezünk Horvátországba Savudrija a legnyugatibb település az Isztriai parton. Egy kis halászfalu, ahol a hajók a tengerszint felett siklanak a tengeren és ismert látványosság a múlt században épített 36 méteres világítótorony. A hely halászati múltja még mindig egyedülálló, a part menti útról is látható ahogyan itt tárolják a helyi halászok hajóikat, amiket különleges fából készült emelvényeken emelnek fel magasba.

A településen kőből épült nyaralók, villák, apartmanok és a Pineta nevü kemping nagyon vonzóvá teszi Savudriját a turisták számára.

Éttermek, sportpályák, parkok és a szabadidős tevékenységek, szabadtéri medence, tenisziskola, szervezett szórakoztató és táncos esték gazdag túrisztikai kínálatot teremtenek. Hal specialitások, kagyló, és különösen a homár, valamint a kiváló isztriai bor teszi a teljessé a gasztronómiai élményt.

Bujstina régió turisztikai gyökerei erről a régióból erednek. Savudrija az oszták és magyar turisták egyik kedvelt nyaralási célpontja. A sok magánszállás, apartman, panzió és hotel telítettsége bizonyítja, hogy nyáron itt a tenger közelében lehet igazán pihenni és erőt gyűjteni a hétköznapokra.

Az érintetlen természetet a parti fenyők és ciprus fák kínáláják. A mediterrán növényzet tökéletes atmoszférát és kellemes környezetet teremt egész évben. Kerékpárutakon keresztül is elérhető számos római kori történelmi épület, nevezetesség. A gazdag gasztonómiai kínálat egy része viszont csak a nyári időszak alatt kereshető fel.

Az 1818-ban épült savudrijai világítótorony a legrégebbi az Adriai-tenger partján. A 36 méter magas torony méltán híressé vált kilátóhely kedvenc kitérője a túristáknak és egy ideje már a vendégek szálláshelyként is foglalhatják.

A téli hónapokban a Bora szél északról fúj és hideg, tiszta időt hoz. Yugo hozza az esőt és a magas páratartalmat, Maestral pedig a frissességet a tengertől a nyári hónapokban, és mérsékli a nyári fülledtséget és a meleget. Éghajlata mediterrán. Savudrija átlagos hőmérséklete télen 7 °C, nyáron 24 °C, az éves átlaghőmérséklet 15,3 °C. A tenger hőmérséklet tartománya a téli minimális 9 °C-tól a nyária maximális 26 ° C-ig terjed. Ezek a különleges mikroklimatikus feltételek befolyásolják a gazdag mediterrán növényzetet és a bőségesen nőnek a parti területeken, olyanok, mint a babér, pálmafák, örökzöld bokrok, molyhos tölgy, fenyők, ciprusok, olajfa és pazar erdők.
A magas só koncentráció a vízben (37,8 ‰) és a növényekről szálló pollenek amiket természetes aeroszolokként szétszór a szél, majd visszaesnek földre, mint a csapadék, s eközben a levegőt tisztítják, így a légkör Savudrijában nagyon egészséges.

Savudrija képek
Savudrija időjárása a következő 48 órában

Savudrija időjárása a következő 48 órában

Savudrija videók

Savudrija vélemények - Tetszik Önnek? Mikor volt ott? Mondja el véleményét!