Senj nyaralás, utazás és látnivalók

Horvátország


Senj

21 °C

További Senj időjárás
adatok, előrejelzés »

Tudta-e,

hogy a horvátoknak van saját írásmódjuk: a 9. sz.-ban keletkezett glagolica, amelyet – a latin mellett – egészen a 18. századig használtak rendszeresen?

Senj Kb. 6000 lakosú, igai kikötőváros, mozgalmas történelemmel. A tengerpartról közvetlen út van a Plitvicei-tavakhoz és tovább Karlovacig, Zágrábig.

Senj Horvátország egyik legrégebbi városa: Kr. e. 4. században liburok lakják. A római Seneca Senia néven említi A települést először Attila hadai, majd a 13. században tatárok pusztítják el. Ekkor Senj (Zengg) már harcban áll a velenceiekkel, s évszázadokon át sikerül megtartania függetlenségét. Senjt IV. Béla a Frangepánoknak ajándékozza, Mátyás király pedig 1469-ben szabad királyi várossá emeli.

A városka hőskora a 14. századra esik, amikor a Balkán-félszigetet és Boszniát elfoglaló török megkezdi előrenyomulását a tengerpart felé. Sok boszniai keres védelmet Senj falai között, akiket menekülteknek, uszkókoknak neveztek. Ezek a hazájukat vesztett harcosok küzdenek a törökkel, és rettegnek tőlük a tenger felöl hódító velenceiek is.

Fészkük Senj sziklaerődje, amely nemcsak katonai központ, hanem a tengerpart szláv népei függetlenségének egyik bástyája is.

A mai Senj főképp e korszak emlékét őrzi. Falain, bástyáin kívül azonban szép templomai és értékes kulturális emlékei is vannak. A török előretörés megszűnése és tengeri hatalmuk megtörése után az uszkókok kezdtek kényelmetlenné válni az adriai hatalmak számára. 1615-ben senji fészküket felszámolták, a hajókat felégették. Az uszkókok szétszéledtek.

Kultúrtörténeti nevezetesség, hogy a könyvnyomtatás feltalálása után 50 évvel Senjben már nyomda működött.

A senji katonák közül került ki a Kőszeg várát védő Jurisics Miklós.
A várpska főterén áll a Jurisics mellszobor, és ott van a város jelmondatát hirdető emlékmű, melynek felirata magyarul: "Mindig harcra készen.".

A Kastel (kastély) az uszkókok kapitányi székhelye volt. 1869-től a senji püspök által alapítottt diákotthon. Az 1779-ben épült, majd 1843-ban helyreállított városkapu felirata: "Finis Josephinae". Ugyanis itt végződött a II. József nevét viselő, a várost a birodalom északi részével összekötő útvonal.

A II. világháború sem kímélte Senjt, sok műemléke, temploma a 40-es években pusztult el.

Senj képek
Senj időjárása a következő 48 órában

Senj időjárása a következő 48 órában
Senj vélemények - Tetszik Önnek? Mikor volt ott? Mondja el véleményét!