Sibenik nyaralás, utazás és látnivalók

Horvátország


Sibenik

19 °C

További Sibenik időjárás
adatok, előrejelzés »

Tudta-e,

hogy 1875. óta a “Lipiker thermalquelle” gyógyvizet a Monarchiában és Amerikában is palackozták és forgalmazták?

Sibenik Sibenik egy város és egy kikötő Észak-Dalmáciában, nem messze a Krka folyó torkolatától. A Sibenik Rivierán kétfajta strand található: sziklás strandok a kicsi öblökben és a kavicsos strandok a nagyobb turista központokban. Egyes vélemények szerint itt vannak a legszebb strandok az Adrián.

Sibenik az Adriai tengerpart horvát részének majdnem a közepén, egy festői szépségű, tagolt öbölben, Horvátország egyik legszebb karsztfolyója, a Krka torkolatánál helyezkedik el. Napjainkban a város Sibenik - Knin megye közigazgatási, politikai, gazdasági és kultúrális székhelye. A megye területéhez tartozik a 100 km hosszú Zadar és Split közötti partszakasz, valamint a mögöttes terület amely 45 km-re benyúlik egészen a Dinara hegycsúcsig.

A város az óvárosból áll, amit a nyugati részén keskeny és meredek sikátorok jellemeznek, északon és délkeleten pedig a modern rész található. A legjellemzőbb történelmi emlékmű a híres Sibenik Cathedral, a késői középkor legeredetibb építészeti projektjei közül az egyik, ami a helyi mester, Juraj Matejev Dalmatinac nevéhez kötődik.

A régiónak és a város gazdag kulturális és történelmi örökségének is a természetes szépsége sok turistát vonz. Az éttermek hazai specialitásokat ajánlanak (bárány, grillezett ételek, sűlt ételek). A Dolac negyedben a városközpontban, közel száz zenés kávéház közül válogathatunk. Sibenik Drazen Petrovic, a világ egyik legjobb kosárlabda játékosának is a szülővárosa. A város sok sportolási kikapcsolódási lehetőséget kínál. Vízi sportok ajánlata vitorlázást és evezést tartalmaz. Számos búvárklub szervezésében búvártanfolyamokon és vízalatti foto-szafarin is részt vehetünk.

Sibenik - Knin megye 1860 km2 területű és még hozzátartoznak a szigetek, partvonal és mögöttes terület. A megye szigetvilága 242 szigetből, kis szigetből, sziklaszirtből áll. Ez a szigettenger nagyrészt a sibeniki tengeri terület északnyugati részéhez tartozik. Főbb jellemzői: tagolt partvonal, kopár felszín és alacsony népsűrűség - a szigeteken mindösze 10 lakott település található. Legnépesebb a Kornati szigetcsoport, melynek szigetei jól ismertek bizarr alakjukról és természeti szépségükről.

10 km hosszú és 300 - 1200 m széles sibeniki öbölből szűk és kanyargós csatornán hajózva jutunk ki a nyílt tengerre és a szigetekre. A sibeniki partszakasz a tengertől csak néhány kilométerre nyújtózik a Trtar hegyláncig, dél - keleten pedig a Svilaja hegycsúcsig. Ez a rész, ahol a megye lakósságának többsége él, a II. világháború után nagy városrendezésen ment keresztül. Itt található majdnem az összes munkaerő és itt összpontosul az egész megye gazdasági ereje és termelése.

A sibeniki környék domborzatának jellegét mészkő hegygerincek (Trtar hegyláncaival dél - kelet irányba húzódik, előtte pedig egy alacsonyabb sibeniki - tengermelléki hegylánc vonul), völgymedencék (Felső és Alsó mező) és fennsíkok, melyek a földművelés alapjáúl szolgálnak, határozzák meg. A belterületek növénytakarójára leginkább a boróka, a parti részre és a szigetekre pedig a zúros macchia kialakulása jellemző. A sibeniki terület éghajlata mediterán, vagyis a forró nyarakat a (misztrál szél enyhíti) száraz telek követik.

Sibenik környéke

Kaprije
Településnek az azonos nevű sziget délnyugati partján szép és jól védett kikötője van. A sziget valamikor erdős volt, de a középkorban kivágták a fákat és építőanyagnak használták fel. A helység sv. Petar (Szent Péter) temploma a XVI. - XVII. században épült. E távoli szigetek meleg, napos, illatos partjai számos földközi - tengeri sajátosságaikkal és elragadó szépségükkel várják a kirándulókat, akik a rohanó mindennapi élet zsivalyától elmenekülve itt nyugalomra találnak.

Obonjan
Délnyugaton, Prvic szigettől mindössze 1 km-re fekszik a lakatlan Obonjan sziget. Felszine dús partifenyőerdővel, buja és illatos mediterán növényzettel borított. Obonjan - a fiatalok szigete, távol a turisták zajától, kékeszöld védett tengeröblökkel, valamint kedvező fürdési lehetőségekkel teszi vonzóvá a gyermekek és fiatalok számára a szervezett pihenést és rekreációt. A korszerűen felszerelt és különböző programmal rendelkező sziget alkalmas, hogy meghatározott, kedvező feltételek között a fiatalok aktívan és szervezetten töltsék el szabadidejüket. Ezzel elősegítik a fiatal szervezet kedvező fizikai, valamint biológiai - egészségi fejlődését és rehabilitációját, amely oly gyakran van kitéve levegőszennyeződésnek, lelki megpróbáltatásoknak, mindennapi kötelességek intenzív ellátásának: a munkának és tanulásnak.

Zirje
Sziget festői szépségű öblei és kikötői vonzák a turistákat. Velika Stupica kikötő felett még láthatók az ókori antik erőd romjainak nyomai, amely védelmet biztosított a Saracenaiak és a kalózok támadásaitól. A másik öbölben - Mala Stupicában - szintén megőrződtek a régi várfalak maradványai. A néphagyomány szerint mindkét Stupica nevű öböl az illír Teuta királynő tulajdona volt. A sziget déli oldalán a Vrh Kapic-tól a Krugig, végig a hegycsúcsokon megmaradtak a régi épületromok nyomai, ami azt bizonyítja, hogy a sziget valaha jól meg volt erősítve. A Velika Gospa (Nagy Boldogasszony) templom 1480. keltezésű.

Jadrija
Városi fürdőhely és vikendtelepülés. 1921-ben alapították sv. Andrija (Szent András) szigetecskén. Ideális a vízi sport kedvelői számára: vízisí, vitorlázás csónakon és deszkán, búvárkodás, úszás, sporthorgászat. Szállást a turistatelepülés és magán vikendházak, apartmanok biztosítják. A Jadrija fürdőhelyre hajózva elragadó látvány tárul a Sibeniki öbölre, a környező szigetvilágra és az impozáns sv. Nikola (Szent Miklós) erődre.

Raslina
Település Sibeniktől 14 km-re, egy azonos nevű festői tengeröbölben helyezkedik el, amelyről 1463-ban tesznek említést. Kastel Raslina, ahogy 1515-ben nevezik, bástyákkal megerősített erős falakból állt. A régi Kastel Raslina 1576-ig török uralom alá tartozott és teljesen megsemmisűlt. A nagyon régi sv. Mihovil (Szent Mihály) templomocskát 1457-ben említik, holott sokkal korábban épült. Nem messze Raslinától vízben láthatók az elsüllyedt város falai. Erről a romvárosról, amely népszerűen "Gavanovi dvori" (Gavanovi kastély) néven szerepel, még napjainkban is számos legenda kering. Apály idején több mint egy km-t lehet megtenni az elsüllyedt város kőfalain és így eljutunk a Stipanac (sv. Stjepan) Szent István szigetecskéig.

Zablace
Település a "Solaris" szállodaváros közelében, Sibeniktől 9 km-re helyezkedik el. 1432-ből származó iratok szerint ezen a helyen a sibenikiek sópárló üzemeket használtak. A törökök kétszer, 1510-ben és 1537-ben égették fel települést. Éppen ezért 1646-ban teljesen leállt a sópárló üzemek munkája. Még napjainkban is megmaradtak a régi sópárlók elnevezései: Veliko Jezero (Nagy tó), Mala Solina ili Blato (Kis sópárlo vagy Sár) (szakorvosi vélemény szerint reumatikus betegségek gyógyítására alkalmas), Mala Solana vagy Jezero (Kis sópárló vagy Tó), melyet csatorna köt össze a tengerrel. A tengerparton, elbűvőlő környezetben áll a kis sv. Ivan (Szent János) kápolna (1837). A lakosság később szőlő és olajbogyótermetéssel, állattenyésztéssel és halászattal kezdett foglalkozni. Sokan közülük kiváló tengerészek lettek. Sibenikhez és a "Solaris" üdülőtelephez való közelsége, valamint elragadó környezete miatt Zablace egyre fontosabb idegenforgalmi fürdőhellyé fejlődik, ahol a látogatók apartmanokkal, magánházaknál vagy jól fejszerelt autóskempingekben találhatnak szállást. Zablace és Sibenik között rendszeres autóbuszjárat közlekedik.

Zaboric
Falu és vikendtelepülés, a part mentén, Sibeniktől 10 kilométer távolságra, déli irányban (Split felé). A látogatók magánszobákban és apartmanokban találnak szállást.

Zaton
Kis település a sibeniki kikötő északnyugati részen, a zatoni-öbölben, Sibeniktől mindösze 10 km-re fekszik. A falu közelében, egy kanyarban bukkanunk rá a "Tradan" barlangra, amelyben a neolíttól a római korig terjedő időszakból különböző régészeti emlékeket találtak. A régészeti tárgyak közül említésre méltóak Trajan és Justin császár pénze és a kőedények. Mint a többi települést, Zaton is szétrombolták a törökök 1576 - 1577 között. Zatont aszfaltút köti össze az Adriai főútvonallal, amely elválik a modern sibeniki hídnál. Sűrű autóbuszjárata van Sibenikbe. Az utóbbi időben Zaton egyre népszerűbbé vált a látogatók számára, fenyves erdővel, szép öblökkel és teljes nyugalommal kellemes nyaralást biztosít.

Sibenik képek
További Sibenik képek »

Sibenik időjárása a következő 48 órában

Sibenik időjárása a következő 48 órában

Sibenik videók

Sibenik vélemények - Tetszik Önnek? Mikor volt ott? Mondja el véleményét!